HYVINVOINTISI PUOLESTA JO VUODESTA 2010 - NOPEA TOIMITUS - ILMAINEN TOIMITUS YLI 79€ TILAUKSIIN
Rajaa tuotteita
Sulje rajatukset

Kesytä kaamosoireet syömällä

Kirjoittanut Aino Mäkelä

Kaamos ja pimeys. Auringonvalon vähentyessä kehomme reagoi siihen monin tavoin. Yleisimmät kaamosoireet ovat väsymys ja haluttomuus, muistin pätkiminen, ärsyyntyminen ja keskittymiskyvyn heikentyminen. Usein myös ruokahalu lisääntyy, minkä vuoksi aktiivisuuden vähentyessä myös paino voi nousta.

Kaamosoireilu johtuu todennäköisesti valon puutteeen aikaansaamasta hormonien tuotannon muutoksesta. Usein väsymys ja alakuloisuus johtuukin hermoston välittäjäaineiden (melatoniini, seratoniini, dopamiini, adrenaliini, noradrenaliini..) epätasapainosta. Näiden välittäjäaineiden määrään ja lisäntymiseen, eli täten myös kaamosoiresiin, voi onneksi vaikuttaa myös ruokavalion avulla!

PAREMPI MIELI

Mielialoihin vaikuttavat sekä serotoniini, josta syntyy melatoniinia että dopamiini, josta syntyy adrenaliinia ja noradrenaliinia. Seratoniinia puolestaan muodostuu tryptofaanista yhdessä B- ja C-vitamiinien avulla. Tryptofaania saat kalasta, juustoista, tofusta, kaurasta, kananmunista, avokadosta ja taateleista. Myös banaani on erinomaista mielihyväruokaa - sen insuliinin eritystä lisäävä vaikutus tehostaa tryptofaanin kulkeutumista aivoihin, jolloin serotoniinin määrä lisääntyy.

Fenyylialaanista ja tyrosiinista syntyy folaatin ja muiden vitamiinien sekä kivennäisaineiden avulla dopamiinia. Hyviä fenyylialaniinin lähteitä ovat auringonkukansiemenet ja raakasuklaa. Pähkinät sen sijaan ovat hyvä tyrosiinin lähde.

HYVIÄ RASVOJA

Rasvat ovat elintärkeitä toimien solujen rakennusaineena ja energianlähteenä, etenkin aivoille jotka ovat jopa 60% rasvaa. Pehmeät rasvat myös pienentävät veren kokonais- ja LDL-kolesterolipitoisuutta sekä parantavat HDL/LDL-kolesterolisuhdetta. Terveydellemme tärkeät rasvahapot tukevat optimaalista hormonitoimintaa ja sokeriaineenvaihduntaa, sekä tukevat jaksamisen lisäksi myös mielialojamme.

Erityisesti Omega-3-rasvahapot ovat olennaisia mielemme toiminnalle, sillä ne valmistavat reseptoripaikkoja hermoston välittäjäaineille. Omega-3-rasvahapoista muodostuu myös prostaglandiineja, jotka osallistuvat hyvänmielenhormoni serotoniinin tuotantoon.

Hyviä rasvojen lähteitä ovat oliiviöljy, hamppuöljy, kookosöljy, ghee-voi, kurpitsansiemenöljy sekä pähkinät ja siemenet. Erityisesti saksanpähkinöissä, hampunsiemenissä ja chia-siemenissä on runsaasti omega-3-rasvahappoja.

VIRTAA VITAMIINEISTA

Vitamiinit ovat elimistöllemme tärkeitä orgaanisia yhdisteitä, jotka osallistuvat elimistömme aineenvaihduntaprosesseihin. Monipuolinen ja värikäs ruokavalio on riittävän vitamiinien saannin kannalta tärkein tekijä, mutta erityisesti kaamoksen aikaan on hyödyllistä nauttia lisävitamiineja oman hyvinvoinnin ja jaksamisen tukena.

  • C-vitamiini osallistuu välittäjäaineiden muodostukseen ja auttaa jaksamaan sekä ylläpitää positiivisia mielialoja. Se on myös tärkeä vastustuskyvylle!

  • B-vitamiinit ovat tärkeitä mielialojen ja jaksamisen kannalta! Niiden puute oireilee masennuksena, väsymyksenä ja unettomuutena. 

  • E-vitamiini on tehokas antioksidantti, joka ehkäisee väsymystä ja on erittäin tärkeä aivojen toiminnalle. Saat E-vitamiinia runsaasti kasviöljyistä, siemenistä ja pähkinöistä.

  • D-vitamiini parantaa aivojen toimintaa ja kohottaa mielialaa, vahvistaen samalla vastustuskykyä. Talvisin D-vitamiinia kannattaa nauttia lisäravinteena, sillä luonnostaan sen saantisuositus pimeään vuodenaikaan ei täyty.

  • Folaatti on tärkeä mielialoihin vaikuttamalla serotoniinin, dopamiinin ja noradrenaliinin muodostukseen. Puutostila aiheuttaa uupumusta, unettomuutta, ärtymystä ja masennusta.

RENTOUTTAVAT KIVENNÄISAINEET

Kivennäisaineista tärkein on magnesium, joka rauhoittaa, tehoaa unettomuuteen, keskittymisvaikeuksiin ja krooniseen väsymykseen. Saat sitä myös luonnostaan ruokavaliosta esimerkiksi pähkinöistä, siemenistä, pavuista ja tummanvihreistä kasviksista. Myös luustolle tärkeällä kalsiumilla on rauhoittava vaikutus ja sen avulla voit saada rauhallisemmat yöunet. Hyviä kalsiumin lähteitä ovat seesaminsiemenet ja niistä valmistetut tahinit sekä kananmunat, pähkinät ja kasvikset. 

TASAPAINOITTAVAT ADAPTOGEENIT

Adaptogeenit ovat yrttejä tai kasveja, jotka tukevat vastustuskykyä stressiin, sairauksiin ja ympäristön vaihtuviin oloihin sekä normalisoivat ja tehostavat aineenvaihdunnan toimintaa. Adaptogeenit ovat loistava apu stressaavissa elämäntilanteissa, mutta stressistä kannattaa silti huolehtia kokonaisvaltaisesti.

Rauhoittava reishi on tuonut monelle avun hormoniongelmiin ja univaikeuksiin, ja sen tasoittava vaikutus parantaa myös keskittymiskykyä stressin keskellä. Laadukas KSM66 Ashwagandha on tutkitusti tehokas stressinlievittäjä minkä vuoksi se on erinomainen osa vaativaa elämäntyyliä, jossa kiire ja/tai väsymys heikentää elämänlaatua.

Pohjoisen voimakas ruusujuuri virkistää, rauhoittaa ja lisää sekä fyysistä että psyykkistä kestävyyttä minkä vuoksi sitä pidetään erinomaisena stressin lievittäjänä. Eksoottinen maca-jauhe on ruusunjuuren tavoin energisoiva ja kestävyyttä lisäävä adaptogeeni, joka myös tehokkaasti tasapainottaa hormonitoimintaa ja lisää seksuaalista halukkuutta. 

TASAINEN VERENSOKERI

Tasainen verensokeri on jaksamisen kannalta kaiken A ja O, minkä lisäksi se ennaltaehkäisee myös herkkuhimoja ja nälkäkiukkua. Tasapainoinen verensokeri myös tukee positiivisia mielialoja.

Parhaimmat tavat pitää verensokeri tasaisena on nauttia paljon kuituja, esimerkiksi kasvisten ja hedelmien muodossa. Myös chia-siemenet sisältävät runsaasti kuitua sekä myös proteiinia, joka on toinen loistava keino hallita verensokeria. Proteiinin ja kuidun lisäksi kolmas tärkeä tekijä on laadukkaat rasvat. Valkoista sokeria ja ravintoköyhiä, runsaasti hiilihydraattia sisältäviä ruokia on syytä välttää sillä ne saavat verensokerin kohoamaan nopeasti.