HYVINVOINTISI PUOLESTA JO VUODESTA 2010 - TOIMITUSAIKA 1-2 ARKIPÄIVÄÄ - ILMAINEN TOIMITUS YLI 79€ TILAUKSIIN
Rajaa tuotteita
Sulje rajatukset

Kasvissyöjän lisäravinteet

Kirjoittanut Aino Mäkelä

Monipuolinen kasvisruokavalio sisältää lähes kaikki ihmisen tarvitsemat vitamiinit sekä kivennäis- ja hivenaineet. Jos kuitenkin eläinkunnan tuotteiden syömistä on merkittävästi rajoitettu tai ruokavalio on täysin vegaaninen, voi ruokavalion täydentäminen lisäravinteilla olla tarpeellista.

Jatka lukemista, niin kerromme, mitkä kasvissyöjän lisäravinteet sinun kannattaa ottaa osaksi ruokavaliotasi.

Muista ainakin tärkeimmät: B12- ja D-vitamiini

Tärkeimmät kasvissyöjän lisäravinteet ovat B12- ja D-vitamiini, jotka ovat ihmiselle elintärkeitä. B12-vitamiinia saa vain eläinkunnan tuotteista, kuten lihasta, kalasta ja maidosta. D-vitamiinia puolestaan suositellaan lisäravinteeksi jokaiselle suomalaiselle, etenkin talviaikaan. 

B12-vitamiini näyttelee suurta roolia energia-aineenvaihdunnan, hermoston ja aivojen toiminnassa. Mikäli syöt säännöllisesti kalaa ja maitotuotteita, voit mahdollisesti saada riittävästi B12-vitamiinia ruokavaliostasi. Täysin vegaanina sinun tulee kuitenkin ehdottomasti nauttia B12-vitamiini ravintolisänä. B12-vitamiinia sisältävästä monivitamiinivalmisteesta ei kuitenkaan ole haittaa kenellekkään.

D-vitamiinia saa esimerkiksi kalasta ja vitaminoiduista maitotuotteista – sekä tietenkin auringosta. Erityisen tärkeä D-vitamiinilisä on siis vegaaneille, mutta talviaikaan auringonvalon puutteesta johtuen ihan jokaisen kannattaa napata D-vitamiinia myös purkista. D-vitamiinilla on useita hyötyjä terveydellä: se muun muassa ehkäisee osteoporoosia ja parantaa vastustuskykyä.

Täydennystä ruokavalioon vai tukea lisäravinteista?

Vaikka kasvissyöjät ja vegaanit saavat suurimman osan muista tärkeistä ravintoaineista monipuolisesta ruokavaliosta, voi tiettyjen ravintoaineiden saantia olla hyvä seurata ja tarvittaessa täydentää ruokavalioita tai tukea sitä lisäravinteilla.

Kalsium

Kalsium on erityisen tärkeää luuston ja hampaiden lujuudelle, mutta se osallistuu myös kokonaisvaltaisesti muun elimistön hyvinvointiin. Tunnetusti maitotuotteet ovat yksi merkittävimmistä kalsiuminlähteistä, mutta kasvissyöjä voi varmistaa riittävän kalsiumin saannin lisäämällä ruokavalioonsa esimerkiksi tofua, manteleita, tahinia ja parsakaalia. Myös moniin kasvimaitoihin on lisätty kalsiumia. Jos riittävä kalsiumin saanti kuitenkin arveluttaa, voit nauttia sitä myös tablettina.

Sinkki

Sinkki on tunnettu erityisesti hyvän vastustuskyvyn liittolaisena, mutta se vaikuttaa myös esimerkiksi hiusten ja ihon hyvinvointiin. Etenkin flunssa-aikaan sinkistä on hyötyä lisäravinteena myös sekasyöjille, mutta erityisesti kasvissyöjien kannattaa kiinnittää huomiota sen riittävään saantiin. Kasvissyöjä voi lisätä sinkin määrää ruokavalioonsa myös esimerkiksi vihreiden vihannesten, pähkinöiden ja siementen sekä tumman suklaan avulla.

Seleeni

Seleeni on välttämätön hivenaine, joka mm. toimii antioksidanttina sekä osallistuu entsyymien ja proteiinien toimintaan. Koska Suomen maaperä on seleeniköyhää, seleeniä lisätään lannotteisiin – näin seleenin riittävään saantiin riittää usein monipuolinen ruokavalio. Jos kuitenkin syöt pääosin luomuruokaa, varmista riittävä seleenin määrä joko lisäravinteiden avulla tai lisäämällä ruokavalioosi esimerkiksi parapähkinöitä, auringonkukan- tai seesaminsiemeniä, täysjyväriisiä tai valkoisia ja ruskeita papuja.

Rauta

Raudan tärkein tehtävä on edistää punasolujen muodostusta ja hapen kuljetusta. Lisäksi raudalla on positiivinen vaikutus muistiin, tarkkaavaisuuteen sekä energia-aineenvaihduntaan. Parhaita raudan lähteitä ovat sisäelimet ja liha, mutta rautaa saa myös täysjyväviljasta ja esimerkiksi pinaatista, merilevästä tai linsseistä. Kasviperäinen rauta ei kuitenkaan imeydy yhtä tehokkaasti kuin eläinperäinen rauta, minkä vuoksi rautalisä voi olla tarpeen. Muistathan, että rautalisää ei kuitenkaan kannata syödä vain varmuuden vuoksi, sillä se varastoituu kehoon: mittauta siis aina rauta-arvosi lääkärillä ennen ravintolisän aloitusta.

Riboflaviini eli B2-vitamiini

Riboflaviini eli B2-vitamiini osallistuu mm. elimistön energia- ja rasva-aineenvaihduntaan sekä entsyymitoimintaan. Ihmiskeho ei juurikaan varastoi riboflaviinia, jonka vuoksi sitä tulisi saada riittävästi ravinnosta. Riboflaviinia on runsaasti eläinkunnan tuotteissa, mutta lisäämällä kasvisruokavalioon esimerkiksi oluthiivahiutaleita, vehnänalkioita, pähkinöitä, siemeniä, palkokasveja tai sieniä myös kasvissyöjä voi saada riittävän määrän riboflaviinia myös ruokavalionsa kautta. Jos riittävä riboflaviinin määrä kuitenkin mietityttää, voi olla hyvä ajatus täydentää ruokavaliota esimerkiksi B2-vitamiinia sisältävällä monivitamiinivalmisteella.

 

Monipuolinen ruokavalio on hyvinvoinnin avain

Vaikka tiettyjen ravintoaineiden saanti on ajoittain hyvä varmistaa erilaisilla lisäravinteilla, monipuolisesta ja tasapainoisesta kasvisruokavaliosta saat kuitenkin useimmiten lähes kaiken tarvittavan hyvinvointisi tueksi. 

Varmistaaksesi kehosi optimaalisen toiminnan, lisää päivittäiseen ruokavalioosi ainakin:

Tutustu monipuoliseen valikoimaamme ja löydä juuri sinun ruokavalioosi sopivat superfoodit ja lisäravinteet, joilla varmistat kokonaisvaltaisen hyvinvointisi!